Gréckokatolícky biskup Babjak slúžil liturgiu na sviatok Bohozjavenia

06.01.2008 Prešov

Prešov/Košice 6. januára (TASR) - Archijerejskú svätú liturgiu pri príležitosti významného cirkevného sviatku gréckokatolíkov Bohozjavenia, čo je obdoba katolíckeho Zjavenia Pána a Troch Kráľov, slúžil dnes v Prešove ...
Veriaci si týmto sviatkom sprítomňujú krst Ježiša Krista v rieke Jordán Jánom Krstiteľom a zjavenie Kristovho božstva.
"Boh sa mnohokrát zjavil svetu a už nerozlučne žije s nami na tejto Zemi. Núka sa nám za spoločníka, chce byť navždy s nami nielen počas nášho pozemského života, ale aj počas celej našej večnosti, " uviedol v homílii Babjak. Zdôraznil, že Boh chce byť naším spoločníkom, aby nám v živote nechýbala Božia láska, lebo Boh je prameňom lásky. "Tak sa náš život stane zmysluplným a dokážeme ho naplniť nielen dobrými, ale aj záslužnými skutkami pre večnosť, " povedal biskup. Pripomenul zároveň 2. encykliku pápeža Benedikta XVI. V nádeji sme spasení, v ktorej svätý otec pozerá na "dnešný zmätený a pomýlený svet s nádejou a dôverou v Božiu pomoc".
Archijerejskú svätú liturgiu sv. Bazila Veľkého na sviatok Bohojavlenija, ktorý je spojený s veľkým svätením vody, slúžil v Košiciach aj exarcha Košického gréckokatolíckeho exarchátu Milan Chautur.
Posvätenú jordánsku vodu používajú kňazi počas roka na posvätenie príbytkov, ľudí a všetkých dobrých vecí.
 

Vyberte región